Тази риба се консумира пържена, печена и дори пушена. Но малко хора

...
Тази риба се консумира пържена, печена и дори пушена. Но малко хора
Коментари Харесай

Най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза 

Тази риба се употребява пържена, печена и даже пушена. Но малко хора се замислят по какъв начин това ядене въздейства на здравето.

" Всъщност мойвата е малко по-различна по хранителен състав от другите морски блага. Формата на протеина, съдържаща се във филето на тази риба, се смята за една от най-полезните за човешкото тяло ", споделя ендокринологът доктор Елена Сюракшина.

" Протеините в тази риба се усвояват елементарно от тялото. Те се състоят най-вече от аминокиселини, които са от значително значение за здравето “, споделя лекарят.

Най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза 

" Например мойвата съдържа аминокиселината лизин. Той предизвиква производството на колаген. Тази риба също има невисок гликемичен показател, тъй че се предлага за тези, които страдат от диабет. Въпреки дребния си размер, мойвата е богата на йод. 150 гр от тази риба може да съдържа съвсем дневната потребност от този микроелемент, написа zdrave.to. Следователно подобен артикул ще бъде доста потребен за щитовидната жлеза ", добавя специалистът.

Мойвата съдържа съвсем целия набор от минерали, нужни за поддържане на здрави зъби. В допълнение, тази риба има високо наличие на фосфор, което има удобен резултат върху действието на нервната система.

Мойвата съдържа повече витамини A, B12 и D, в сравнение с месото, и също така е с високо наличие на омега-3 и омега-6 мастни киселини, което прави тази риба необикновено потребна за мозъка, сърцето и зрението. Яденето на мойва оказва помощ за унищожаване на непотребния холестерол от тялото.

Мойвата живее в студена вода, което оказва удобен резултат върху нейната хранителна стойност. Повече от 20% от химичния състав на тази риба са елементарно смилаеми протеини, които обезпечават на организма цялостен набор от аминокиселини. Рибата съдържа съвсем всички витамини от група В, както и аскорбинова киселина, ретинол и токоферол. Нейното месо е изключително богато на витамин РР, който доближава до 15% от дневната потребност на човек.

Коментираната риба е богата на минерали. Превъзхожда всеки различен хранителен артикул по наличие на флуор. Освен това тя съдържа:

- хром;

- натрий;

- калий;

- магнезий;

- калций;

- сяра;

- фосфор.

Въпреки изобилието от скъпи субстанции, наличието на калории в мойвата не надвишава 120 Kcal на 100 грама артикул, тъй че тя е потребна за намаляване.

Въпреки че количеството мазнини в нея е доста, то не се трансформира в непотребни килограми, а се употребява за основаване на външен пласт от липиди, предопределен да пази клетките на нашето тяло. В битката с наднорменото тегло се предлага да се ядат както месо, по този начин и риба, което спомага за ускорение на метаболизма.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР